Наред с пастата и пицата

Наред с пастата и пицата, сиренето е неразделна част от италианската кухня. Към този момент съществуват около 500 вида сирена произвеждани в Италия. Те се различават по използваното мляко при направата /краве, овче, биволско, козе/, по процента на на мазнините в сухото вещество, по нужното време за зреене и естествено по консостенция. По твърдост сирената биват меки, полу-твърди и твърди. Днес ще разгледаме меките италиански сирена.

Моцарела

Това е едно от най-харесваните и ценени сирена. То произлиза от областта Кампания. Традиционно моцарелата е от биволско мляко, но в световен мащаб е широко застъпен вариантът от краве мляко. За първи път терминът Моцарела е използван през 1570 г., а сведения за подобен тип биволско сирене има още от 12 век. Моцарелата е с бял цвят и гладка повърхност. При този вид сирене липсва твърда коричка. То е безсолно и има нужда от допълнително подправяне.

Бурата

Това е вид свежо сирене, което се произвежда от краве мляко и се приготвя от моцарела, която образува външната обвивка и сметана, която образува полутечно ядро. Това сирене е произведено за първи път през 1920 година в областта Пулия. Когато разрежете Бурата тя се разтича. Благодарение на различните консистенции сиренето има плътен и маслен вкус.

Маскарпоне

То представлява крема сирене, което е сгъстено чрез добавяне на киселина /лимонов сок или оцет/. То е признато за традиционен местен хранителен продукт. Произлиза от областта Ломбардия. За начало на неговото производство бихме могли да посочим 16 – 17 век. Маскарпонето има високо съдържание на мазнини /около 75 процента/. То съшо така е с кремообразна текстура, а тези негови характеристики го правят идеално за направата на десерти – от Тирамису до кремове и чийзкейкове.

Наред с пастата и пицата

Рикота

Рикотата наподобява кремообразна извара. Тя се произвежда от суроватка от краве, биволско и козе мляко, която е останала след производствения процес на други видове сирена. Това сирене има изключително стар произход. То е било познато още през Римската епоха. Било е познато като „сиренето на бедните“, защото е представлявало евтина и питателна храна. То е бяло на цвят с мек и леко сладък вкус.

Страчатела

Страчателата е друг вид прясно сирене. То е характерно за областта Пулия. Представлява влакнест млечен крем. Има широка употреба в кулинарията и би могло да се ползва за направата на разядки, сосове, да се добавя към супи и също така в сладкарството.

Олиа от ядки

За нови и интересни рецепти и новини, можете да посетите Facebook страницата ни.

Share this with friends