китайска кухня 3

китайска кухня 3

На север в Китай поднасят малки желирани жаби, на юг деликатес са пържени скорпиони и скакалци.

Да не говорим за световноизвестната супа от перки от акула и от лястовичи гнезда. За европейския вкус изглеждат дръзки съчетанията на месо с плодове и захар водорасли, орехи, корени от Лотос с лют пипер, кайма с карамел и тъй нататък. И все пак основните продукти в китайската кухня далеч не са така ексцентрични и са познати на европейските готвачи: свинско месо, птици, зеленчуци.

Използва се доста зеле, моркови, лук и чушки, риба, ориз и тн.

Освен това листата на един или друг екзотично звучащ продукт не бива да бъде пречка за осъществяването на дадена рецепта. Не е трудно в повечето случаи да се намерят заместители сред продуктите които предлага и българския пазар. Спецификата на китайската кухня се дължи не толкова на странните съчетания на продуктите, колкото на процеса на тяхната обработване и само при строго спазване на основните принципи на готвене, които в китайската кухня имат значението на закони може да се постигне колорита и екзотичният вкус на китайската кухня.

китайска кухня 3

Работата на китайския готвач изисква особено усърдие и много търпение тъй като приготвянето на едно ястие включва няколко етапа, всеки от който важен и задължителен. И не е възможно да се сготви истинско китайско блюдо ако се пренебрегне предварителното подготовка на суровините продукти, мариноването, топлинната обработка, ароматизирането. Последователността на добиване на различните съставки и подправки или логиката на сервирането. Всичко започва с подготовката на суровите продукти, което често отнема две трети от цялото време е необходимо за създаването на едно ястие.

Изключителна акуратно и педантично се отстраняват кожи, пера, кости и ципи.

Премахването на нежеланите миризми се постига се измиване и използване на алкохол и соев сос. От особено значение нарязването на продуктите. Което означава че буквално се реже всички зеленчуци плодове водорасли морски деликатеси, Гъби, месо и риба. Най-често формите са ивици кубчета правоъгълници и ромбчета. В по- редки случаи, когато ястието включва продукти нарязани на по едри парчета. То се приготвя по-дълго време и на по-слаб огън това често се блюда приготвяне посредством задушаване.

Топлинното обработване е най-важния процес в китайската кулинария тъй като има специфични особености. Които до голяма степен отличават уменията на китайския готвач от Европейския.

китайска кухня 2

За нови и интересни рецепти и новини, можете да посетите Facebook страницата ни.

Share this with friends