Какво е здравословна диета?

Какво е здравословна диета?

Здравословното хранене не означава строги ограничения, да останете твърде слаби или да се лишавате от храните, които обичате.

По-скоро става дума за това да се чувствате страхотно, да имате повече енергия, да подобрите здравето и настроението си.
Здравословното хранене не трябва да бъде прекалено сложно. Ако се чувствате претоварени от всички противоречиви съвети за хранене и диета, не сте сами. Изглежда, че за всеки експерт, който ви каже, че определена храна е полезна за вас, ще намерите друг, който казва точно обратното. Истината е, че въпреки че е доказано, че някои специфични храни или хранителни вещества имат благоприятен ефект върху настроението, цялостният ви хранителен модел е най-важен. Крайъгълният камък на здравословното хранене трябва да бъде замяната на преработената храна с истинска храна, когато е възможно. Консумирането на храна, която е възможно най-близка до начина, по който я е създала природата, може да направи огромна разлика в начина, по който мислите, изглеждате и се чувствате.
Основите на здравословното хранене

Въпреки че някои екстремни диети могат да предполагат друго, всички ние се нуждаем от баланс между протеини, мазнини въглехидрати, фибри.

Витамини и минерали в диетата си, за да поддържаме здраво тяло. Не е нужно да елиминирате определени категории храни от диетата си, а по-скоро да изберете най-здравословните опции от всяка категория.
Протеинът ви дава енергия да станете и да тръгнете – и да продължите – като същевременно поддържат настроението и когнитивната функция. Твърде много протеин може да бъде вредно за хората с бъбречно заболяване, но последните изследвания показват, че много от нас се нуждаят от повече висококачествен протеин, особено с напредване на възрастта. Това не означава, че трябва да ядете повече животински продукти – разнообразие от растителни източници на протеин всеки ден може да гарантира, че тялото ви получава всички основни протеини, от които се нуждае.
Не всички мазнини са еднакви. Докато лошите мазнини могат да развалят диетата ви и да увеличат риска от определени заболявания, добрите мазнини защитават мозъка и сърцето ви. Всъщност здравословните мазнини – като омега-3 – са жизненоважни за вашето физическо и емоционално здраве. Включването на повече здравословни мазнини в диетата ви може да помогне за подобряване на настроението ви, за подобряване на благосъстоянието ви и дори за изрязване на талията.

Какво е здравословна диета?

Храните с високо съдържание на диетични фибри (зърнени храни, плодове, зеленчуци, ядки и боб).

Може да ви помогне да останете редовни и да намалите риска от сърдечни заболявания, инсулт и диабет. Освен това може да подобри кожата ви и дори да ви помогне да отслабнете.
Освен че води до остеопороза, липсата на достатъчно калций в диетата ви може също да допринесе за тревожност, депресия и проблеми със съня. Независимо от вашата възраст или пол, жизненоважно е да включите богати на калций храни в диетата си. Да ограничите тези, които изчерпват калция, и да получавате достатъчно магнезий и витамини D и K. За да помогнете на калция да свърши своята работа.
Въглехидратите са един от основните източници на енергия за тялото ви. Но повечето трябва да идват от сложни, нерафинирани въглехидрати (зеленчуци, пълнозърнести храни, плодове). А не от захари и рафинирани въглехидрати. Намаляването на консумацията на бял хляб, сладкиши, нишестета и захар може да предотврати бързи скокове на кръвната захар. Колебания в настроението и енергията и натрупване на мазнини, особено около талията.

Преминаването към здравословна диета не трябва да е обвързано с крайности. Не е нужно да сте перфектни, не е нужно да елиминирате напълно храните, които харесвате. И не е нужно да променяте всичко наведнъж – това обикновено води само до измама или отказ от новия си хранителен план.

Здравето и шоколада

За нови и интересни рецепти и новини, можете да посетите Facebook страницата ни.

Share this with friends