Олиа от ядки

Олиа от ядки

Предният път Ви запознахме със зехтина, олиото от ленено семе и рапичното олио. Днес ще Ви запознаем с още няколко вида растителни мазнини, техните характеристики и това как да ги използвате.

Олиа от орехи, бадеми и други ядки

Дали от лешник, орех, бадем, кайсиева ядка или макадамия, олиото от ядки е изключително здравословно и ароматно. Вкусът варира от лешников, което придава вкус на нуга, а при бадемовото на марципан. Това ги прави идеални за ползване в сладкарството. Ореховото олио има високо съдържание на полиненаистени мазнини, които намаляват холестерола в организма. То съдържа калий, фосфор, сяра, йод, цинк и редица витамини. Олиото от кайсиеви ядки е източник на омега-9 мастни киселини и витамин К, както и на редица антиоксиданти. То е студено пресовано и при него не се препоръчва термична обработка. Лешниковото олио от своя страна почти няма въглехидрати, а протеиновото му съдържание е почти равно на протеина от месните продукти. Ето защо е подходящо за вегетарианци и хора подложени на определени диети.

Олио от тиквени семки и сусамово олио

Олиото от тъмно зелени тиквени семки прави изключително добро първо впечатление. Това леко пикантно олио е страхотно за песто, дресинг за салата, заедно с печени зеленчуци или за овкусяване на различни видове сирена. В Австрия бихте могли да намерите дори сладолед, който е залят с него. Сусамовото олио от своя страна е доста силно и трябва да се внимава да не се прекали с него. То издържа до 180 градуса при термична обработка и това го прави подходящо , както за топли, така и за студени ястия. Само с няколко капки от него бихте могли да придадете азиатски привкус на ястието си.

Олиа от ядки

Кокосово олио

Много хора ползват това масло за своето тяло и коса, но то би могло да бъде също толкова добро и в кухнята. Голяма част от олиата , които ползваме са с дълга верига и трябва да бъдат разградени от организама ни преди да могат да бъдат усвоени, но кокосовото е с къса, което го прави лесно за обработка. Освен че мастните киселини са лесно смилаеми, те също така спомагат при борбата с определени вируси и бактерии. Друг плюс е изключителната термична издръжливост на това олио, което го прави идеално за пържене.

Любимите видове песто

За нови и интересни рецепти и новини, можете да посетите Facebook страницата ни.

Share this with friends