Сиренето Фонтина

Сиренето Фонтина

След като предната статия ви запознахме с най-известните меки италиански сирена, днес ще ви представим полутвърдите сирена. Ще започнем с сиренето Фонтина.
Сиренето Фонтина се произвежда само от отбрано пълномаслено краве мляко, което е от специална порода крави. То има тънка кора, която варира на цвят от кафеникаво-златиста до леко розовееща такава. Сърцевината е мека и е жълтеникава на цвят. То е пълно с малки дупчици. Отличава се с маслен вкус и тревисти нотки. Фонтината датира от 12 век, но модерното си наименование получава чак през 17 век. Това сирене зрее не по-малко от 3 месеца при температури вариращи от 8 до 12 градуса.

Скаморца

Най-характерно при него е формата му. То прилича на крушовидна бомбичка. При направата му се ползва предимно краве мляко. Бива два вида – натурално и пушено. Характеризира се с тънка кора, гладка структура, леко жълтеникав цвят и опушен вкус.

Таледжо

Таледжото се характеризира с тънка кора, вътрешноста е мека, а към центъра бива ронливо. То е изключително ароматно сирене. Наименованието на Таледжо е със защитен произход. Произвежда се само и единствено в долината Таледжо, около Бергамо. Сиренето трябва да отлежи минимум 35 дена, а вкусът му се променя в зависимост от зрелоста му.

Горгонзола

Това сирене е меко с благородна плесен и с 48 процента масленост. Произвежда се за първи път през далечния 11 век в областта Ломбардия. Горгонзолата има контролирано наименование за произход и в Италия съществува сдружение, което контролира производството и продажбата му. То притежава характерна червеникава кора, която е прошарена с петна плесен. Вътрешността бива бяла до жълтеникава със зелено-сини жилки от благородна плесен. Има специфичен пикантен вкус. В същото време има и леко сладки нотки заради мухала в сърцевината. Горгонзолата се произвежда само от краве или козе мляко. То зрее за 2 до 4 месеца. Характерно е че сирената от козе мляко са по-твърди и по-солени.

Наред с пастата и пицата

За нови и интересни рецепти и новини, можете да посетите Facebook страницата ни.

Share this with friends