Зехтин

Зехтин

Зехтинът представлява растително масло, което се извлича от плодовете на маслиновите дървета.
Преди векове се е използвал като гориво за лампи – т. нар. маслени лампи, а също и за лечение на различни наранявания под формата на мехлем. Към днешна дата се използва предимно за овкусяване на храна, но намира и приложение в козметиката и в производството на сапуни.
Металните опаковки за съхранение са препоръчителни, тъй като могат да запазят свойствата на зехтина до 3-4 години. Полезен е за сърцето, спомага за намаляване на различни възпаления в организма заради съдържанието на олеинова киселина, подобрява мозъчната функция и осигурява защита срещу хронични заболявания.
Зехтинът е един от националните продукти на Гърция, Турция, Италия и Испания.
В Италия е смятан за едно от съкровищата на италианската кухня. Италия произвежда повече от 40 защитени вида от т.нар. „течно злато“, повечето от тях екстра върджин и е най-големият консуматор на зехтин в света. Италианската кухня е базирана на зехтина, така както френската на маслото. От най-слънчевите райони Пулия, Калабрия и Сицилия до топлите хълмове на Тоскана и Романя италианците отглеждат маслини, от които прeсоватс различен вкус, интензитет, текстура и цвят.
Зехтинът може да бъде овкусяван с различни ароматни треви, манатарки и подправки, и се използва като подправка на сосове, паста, пица, месо, риба и др. Едни от най-предпочитаните ароматизирано зехтин и са с пеперончино или трюфели.

А ето и някой рецепти, които могат да се приготвят и у дома.
Пикантен зехтин:
Добавете дафинов лист и 50гр. люти чушки към 250мл. Зехтин

Този тип зехтин е подходящ за овкусяване на паста, пица и риба.

За приготвянето на ароматен зехтин са необходими следните продукти:
– 2 листа дафинов лист
– 2 зърна карамфил
– 6 зърна пипер
– Розмарин
– Канела
Всичките съставки се добавят в 250 мл зехтин. Подходящ е за салати и месо.

За да приготвите цитрусов зехтин ви е необходимо:
1 кора от лимон
1 кора от портокал
Настържете или нарежете на ситно корите, след което ги добавете в 250 мл. С този зехтин може да овкусявате салати, месо и риба.

Салата с круши

За нови и интересни рецепти и новини, можете да посетите Facebook страницата ни.

Share this with friends