Ядки

Ядки

Трудно е да си представим, че нещо, което има толкова страхотен вкус, също е пълно с жизненоважни хранителни вещества, които са здравословни и полезни навсякъде. Ядките са били познати на хората много преди зората на цивилизацията. Те поддържаха нашите предци ловци-събирачи сити и нахранени и сега правят същото за нас. Основната причина ядките да останат с нас е, че са богати на изключителни качества. Те помагат за контролиране на нивата на кръвната захар, поддържат здрава нервната система, повишават жизнеността, ускоряват възстановяването, предотвратяват редица заболявания. И това е само малко за тях.
Може би се чудите: защо точно консумирането на ядки е толкова здравословно? Първо, те са чудесен източник на жизненоважни хранителни вещества, добри мазнини, антиоксиданти, ключови протеини. Но за да отговорите по-подробно на този въпрос по-долу ще откриете списъка с ползите за здравето от различните разновидности на ядките, както и препоръчителния им дневен прием.
Бадеми
Високото съдържание на фосфор в бадемите помага за поддържане на плътността на костите и зъбите. Той е с най-високо съдържание на калций от всички ядки, което го прави перфектен щит срещу артрит и остеопороза.
Най-добър източник на: калций, витамин Е, манган, рибофлавин, фосфор
Дневна порция: 23* (~ 160 kcal)

Кашу

Кашуто се завръща като абсолютен хит на сезона, като свойствата му се преразглеждат. Те не само подобряват кръвообращението и понижават кръвното налягане, но могат да се похвалят и с впечатляващи качества за борба с рака. Големите количества мастни киселини и протеин също правят кашуто чудесно средство за борба с депресията и промените в настроението.
Високо съдържание на: мед, манган, цинк
Дневна порция: 16 (~ 140 kcal)
Шам-фъстъци
За много от нас шамфъстъкът определено ще стигне до топ 10 на най-вкусните ядки. Но в допълнение към безспорните им вкусови качества, те са чудесни за поддържане на загуба на тегло, както и за здравето на сърцето и червата.
Богат на: витамини B6 и B1, фибри, протеини, фосфор, мед, манган

Дневна порция: 49 (~ 160 kcal)

Пекани

Освен че са огромни поддръжници на здравето на костите, пеканите са наистина добри за успокояване и облекчаване на често срещаните симптоми на ПМС при жените (крампи, тревожност, промени в настроението, умора, подуване на корема). Те също са богати на антиоксиданти, което ги прави суперхрана за предотвратяване на рак.
Снабден с: мед, манган, фибри
Дневна порция: 15 (~ 100 kcal)
кедрови ядки
Въпреки името си, кедровите ядки всъщност са тези супермощни семена. Първата и най-важна причина, поради която кедровите ядки са толкова полезни за вас, е, че са невероятно питателни. Само шепа от тези богати на хранителни вещества семена ще ви държат сити и удовлетворени за дълго време и ще ви помогнат да поддържате апетита си под контрол. Освен това той достойно е обявен за суперхрана за намаляване на риска от хронични заболявания, забавяне на процесите на стареене и укрепване на здравето на очите. Те са с високо съдържание на магнезий, който прогонва умората и повишава нивата на енергия до небесата.
Зареден с: цинк, протеини, магнезий, витамин Е
Дневна порция: 130 (~ 180 kcal)

Работи ли детоксикацията след преяждане?

За нови и интересни рецепти и новини, можете да посетите Facebook страницата ни.

Share this with friends