Шоколад

Шоколад

От къде произлиза шоколада. Историята на шоколада ни връща много назад във времето. Какаовото растение е култивирано за пръв път около 1000 години преди Христа от древните маи в централна Америка, а по-късно и от ацтеките. Според легендата мезоамериканският бог Кетцалкоатл подарил на смъртните какаовото семе. Което той самият използвал за направата на горчива пикантна напитка с изключително
ободряващо въздействие и свойства на афродизиак. В негова чест семето първо било наречено “какахуатл”, а по-късно “ксокоатл”, което буквално означава горчива вода. Името остава подобно на почти всички езици по света.

Шоколад

После легендата отстъпва пред историческите факти. През 1502 година при четвъртото си и последно пътуване към индия Христофор Колумб пристигнал в Хондурас, където му предложили напитка приготвена от какаови зърна. Вкусът на шоколада от онова време обаче не се сторил особено приятен на европейците и колумб не му отдал особено значение. 17 години по-късно през 1519 година Ернан Кортес пристигнал от Испания за да завладее новия свят. Веднага го объркали с бог Кетцалкоатл, който според легендата трябвало да се завърне през същата година. По тази причина бил посрещнат миролюбива от император Монтесума. На Корртес била предложена какаова плантация, тъй като за ацтеките какаовите зърна имали обменна стойност. Кортес веднага осъзнал икономическото значение на какаото и го пренесъл в Испания. Обратно в родината му монасите заменили пипера и пикантните подправки с които ацтеките подправили своя пенлив шоколад със захар и ванилия и така получили сладка и вкусна напитка. Това просто
изменение и осъвършенстване на вкусът изиграло огромно значение за европейския шоколад и през по-голямата част от 16 век откритието на Кортес. Било смятано за голяма придобивка сред испанския кралски двор.

С времето шоколадовата напитка се превърнала в страхотен питателен деликатес и била пренасяна в цял свят.

Интересното е , че до ден днешен рецептата на топъл шоколад не се е променила, защото е съвършена. Не ни остава друго освен да си затоплим мляко на 100 градуса и да добавим една супена лъжица какао, една четвърт чаена лъжица ванилия и захар на вкус. По Коледа добавките са канела и Джинджър.

Шоколадово дзукото

За нови и интересни рецепти и новини, можете да посетите Facebook страницата ни.

Share this with friends