Паста и сосове

Паста и сосове

Не е никак лесно да си избере точния вид паста за определено ястие. Човек често се ръководи или само от външния вид, или само от вкуса. Основният въпрос обаче е в това че различните
видове паста поемат различно количество сос. Ето защо по-тежките сосове на основата на сметана, масло или сирене подхождат повече на прясна или домашно приготвена паста, а пикантните сосове от домати, маслини, аншоа или месо са много подходящи за сушена паста. Кухата паста – ригатони, пене, макарони, подхожда повече на гъсти сосове, а дългите тънки или плоски видове – спагети, лингуини, талиатели са много добри за по-редките сосове. Формата на пастата не се съобразява със съставките на соса а само с консидтенцията му.

Паста и сосове

Дълга тънка кръгла паста: в тази категория попада най-познатият вид паста – спагети.

Към тях се притесняват още по-тънките спагетини, вермичели и феделини, както и капелини, от които може да се оформи гнездо. А също и тръбовидните букатини и по-дебелите спагетони. Катерина произлиза от областта абруцо. Това са спагети с квадратно сечение от тесто с яйца. От кампания пък идва фузили лунги букати. Дългите тънки видове паста подхождат на сосове тип маринара или болонезе. Спагетите могат да се сервират и са вкусен зехтин разтопено масло или песто. Дълга дебела кръгла паста: те представляват тръбички с широка дупка които трудно могат да се набодат на вилица по дължина.

Паста и сосове

По подобен начин изглеждат и любимите на южна италия кандели. Дълга плоска паста: приготвя се в три различни ширини. Най-тесните са лингвини и тренети, средните талиатели и фетучини, а широките папардели. Лазанетите са по-тесни от последните, но по широки от тагателите и са къдрави по краищата. Най-подходящите сосове за плоската паста са от типа алфредо, помодоро и карбонара. Тесните разновидности се съчетават добре и с песто или със зехтин, смесен със зелени подправки.

Шоколад

За нови и интересни рецепти и новини, можете да посетите Facebook страницата ни.

Share this with friends