Чаят и кафето

Чаят и кафето

Може да ви събудят и да ви държат фокусирани, но не прекалявайте с кофеина. Това може да предизвика мигрена или IBS при хора, които са чувствителни.
Кофеинът е естествен химикал, който активира централната нервна система, което означава, че ускорява нервите и мисловните процеси. Доказано е, че редовната консумация на кофеин от кафе и/или чай повишава краткосрочния фокус и бдителност, както и дългосрочната памет.

Въпреки че повечето хора се наслаждават на ефекта на кофеина, някои хора са чувствителни към него и остават да се чувстват нервни или зле след поглъщане на доза. Ако попадате във втората група, ще искате да елиминирате напитките с кофеин или да коригирате приема си, за да съответствате на вашата лична толерантност. Тези с проблеми със съня или безсъние може да се наложи да спрат да пият кофеинови напитки до осем часа преди лягане (или да пропуснат напълно).

Чаят и кафето

Освен това напитките с кофеин понякога могат да предизвикат мигренозно главоболие при хора, които са чувствителни. И страдащите от IBS имат предвид: някои хора с IBS стават симптоматични след поглъщане на кафе или чай с кофеин. Кофеинът може също да има някои неблагоприятни ефекти върху жените точно преди менструалния им цикъл. Някои изследвания показват, че ефектите на кофеина се увеличават при жените, когато са предменструални. Кофеинът може да влоши симптомите на ПМС и да причини по-голяма чувствителност на гърдите, нервност и раздразнителност. Ако това е вярно за вас, преминете към билкови чайове или безкофеинови напитки през този период от месеца.

Предимствата на кетъринга

За нови и интересни рецепти и новини, можете да посетите Facebook страницата ни.

Share this with friends