Здравето и шоколада

Здравето и шоколада

>Насладете се на потенциалните ползи към здравето Ви от шоколада, но не прекалявайте!

Шоколадът също така е богат на калории, захар и мазнини. Които могат да развалят диетата ви, ако прекалите.
Шоколадът съдържа мощни антиоксиданти, наречени флавоноиди, както и малко магнезий. Тези хранителни вещества могат да помогнат за понижаване на кръвното налягане. И да намалят риска от сърдечни заболявания и инсулт.

Черният шоколад е най-хранителната форма на шоколад. В сравнение с млечния шоколад, той съдържа повече от двойно количество флавоноиди, полезни за сърцето. Млечният шоколад има още един удар срещу него: добавеното мляко. Което съдържа, може да намали способността на тялото да абсорбира полезните флавоноиди. За да се насладите на вкусния вкус на шоколада и да извлечете ползите му, изберете сорт тъмен шоколад, който съдържа поне 70 процента какао.

Потенциалните ползи за здравето на черния шоколад със сигурност не ви дават безплатен пропуск за прекаляване. Все пак ще трябва да гледате порциите си. Това е така, защото дори черният шоколад съдържа калории, мазнини и захар, които ще доведат до наддаване на тегло, ако прекалите, така че бъдете внимателни за включването на това лакомство към диетата си. Най-добрите сортове тъмен шоколад съдържат само един вид мазнини – какаово масло – и не съдържат добавено палмово масло, кокосово масло или млечна мазнина. Технически, всички те са наситени мазнини, но какаовото масло има неутрален ефект върху нивата на холестерола, така че няма да повиши холестерола в кръвта ви, както другите наситени мазнини.

Опитайте да се придържате към порции от 30 грама и не забравяйте да отчетете допълнителни 150 калории в дневния си разпределен калориен прием.

Можете също да се насладите на чаша горещо какао с ниско съдържание на мазнини (обикновено по-малко от 100 калории на чаша) или чаша соево мляко с една супена лъжица шоколадов сироп или прах. Тези напитки са богати на калций и могат да помогнат за поддържане на здрави кости. Неподсладеното какао на прах може да се използва и като овкусител в рецепти за по-нискокалорични десерти. Неподсладеното какао на прах също е храна без глутен, така че е напълно безопасно за употреба.

Здравето и шоколада

Много жени с ПМС жадуват за шоколад преди менструацията и често съобщават. Че поглъщането на шоколад подобрява настроението им, карайки ги да се чувстват незабавно по-добре. Това може да е резултат от серотонина, който се отделя при консумация на шоколад. Експертите обаче предполагат, че приемането на богати на хранителни вещества храни. Особено тези, съдържащи калций, витамин D, магнезий, витамин B6 и манган. Всъщност е по-ефективно за облекчаване на повечето симптоми на ПМС.

Освен потенциала да причини наддаване на тегло, шоколадът има и други негативни ефекти: може да бъде мощен тригер за мигрена, тъй като съдържа както кофеин, така и аминокиселините тирамин и фенилетиламин. Шоколадът може също да предизвика симптоми на IBS при някои хора. Ако изпитвате дискомфорт след консумация на шоколад, помислете за ограничаване на консумацията си или да я избягвате напълно.
Най-добрите източници на шоколад за вашата диета включват тъмен шоколад, който съдържа 70 процента какао, неподсладено какао на прах и шоколадови напитки, приготвени с обезмаслено, 1 процент или соево мляко.

Чаят и кафето

За нови и интересни рецепти и новини, можете да посетите Facebook страницата ни.

Share this with friends