китайска кухня 2

китайска кухня 2

Известно е че китайците са изобретили барута и хартията още преди новата ера и са имали календари с милионни тиражи, но традиционното им мислене не е технологично ориентирано. Кухнята като място за предимно ръчна и не механизирана работа прекрасно отговаря на особеностите и склонностите на китайския народ. Китайската кухня впечатлява с невероятното си разнообразие. За огромния по размери Китай с естественото съчетание на различни климатични природни условия и на традициите и обичаите на многобройни националности и етнически групи то е напълно нормално. Над 5000 са рецептите, които съставляват нейното богатство.

Имат много различни кулинарни школи, които са около 40.

Основните са шандунска,хуанска,съчуанска, фуцянзска, гуандусндка,изясуска,гуандусндка, анхойска. Шандуонската е свежа ароматна и лека и в нея преобладават ястия от риба поднасяни с известния сладко-кисел сос. В Гуанската кухня„ изобилстват ястия с риби и морски деликатеси подправени със сос от стриди. Фуцианските готвачи са специалисти в приготвянето на сладки блюда, в които се долавя лек кисел вкус и в този район най-често използваната подправка са ферментирали червени соеви бобчета. Анхойската кухня се слави с рецептите за приготвяне на дивеч.

Хуанската с ястия от пушено месо с много кисел вкус.

Широко известни са и някои местни кулинарни школи, като например пекинската – плод на многовековни експерименти и виртуозни умения на столичните придворни. Изисканите мандарински блюда украсявали бляскавите императорски пиршества и поразявали се секстравагантнота си фантазия и даже не са изчезнали и днес от столичната кухня. Китайската кухня се слави със своята екзотичност. Едни от най-интересните ястия са “хризантема от патешки език” или “мравки пълзят по дърво”.

китайска кухня 2

Широко разпространено е мнението, че очарованието на китайската кухня до голяма степен се дължи на екзотичните продукти, които се използват в нея и наистина китайците демонстрират пълна непредубеденост по отношение на един или друг продукт. Стара тяхна поговорка гласи” всичко което ходи пълзи лети и плува се яде” . Това мислене идва от древната история на огромната страна разтърсвана често от разорителни войни и природни бедствия. От условията за живот изискващи изобретателност. От търсенето и използването на всичко поднесено от природата в борбата за оцеляване.

Клечки за хранене

За нови и интересни рецепти и новини, можете да посетите Facebook страницата ни.

Share this with friends