Клечки за хранене

Клечки за хранене

Как да се храним с китайски пръчици Използваните в цял свят нож и вилица са непознати в Китай.

Китайците си служат с порцеланови лъжици и пръчици. В разговорната реч най-често може да ги срещнем като китайски пръчици или китайски клечки. Иначе наречени ” куай Дзъ” . Те се изработват от бамбук, дърво, метал, порцелан, нефрит или слонова кост. Използват се като щипки за захващане на нарязаните предварително на хапки продукти. Хванете клечките в горния край между палеца и показалеца и поставете средния пръст между тях. Притиснете палеца към безименния пръст. След това образувайте кръг с палеца, показалеца и средния пръст.

Клечките трябва да са станат успоредно една на друга на разстояние 10-15 см.

Разтворете ги като използвате средния пръст. Събират се с помощта на показалеца. Една от заблудата на европееца е, че трябва да използва клечките подобно на ножа и вилицата, тоест да поднася храната високо към устата си. Китайците по-скоро поднасят чинията или купичката към устата си и помагат с пръчиците от много по късно разстояние. Не особено естетично от наша гледна точка, но наистина е доста по-удобно за хранене и и много по-хигиенично. След известно време човек се убеждава че клечките са много по удобен инструмент за хранене от нашите вилици и лъжици.

Клечки за хранене

Могат да се използват не по-зле от общоприетите европейски посуди за хранене.

Трябва известно време за да може човек да се приспособи към този начин на хранене, но веднъж свикне ли се забелязваме, че доста хора биха заменили основните си прибори с китайски пръчици. За супите си използват специални порцеланови лъжици които поддържат супата вряла между загребването на продукта и поднасянето към нашата уста. Когато се учите да боравите с тях не забравяйте че на китаеца му е много по-трудно да използва нож и вилица, които имат своята специфика размер, сладко, солено ястие, основно ястие, предястие, десерт, крем, сладолед, меки и твърди десерти.

Китайски пръчици може да се закупят от всеки китайски магазин или китайски ресторант и все по-често навлизат и в търговската българска мрежа. Има и доста видео инструкции в Интернет и човек може лесно да следват стъпките докато усъвършенства този интересен и древен начин на хранене.

Чай

За нови и интересни рецепти и новини, можете да посетите Facebook страницата ни.

Share this with friends