Фритата

Фритата

Фритатите заемат голяма глава в италианската кухня, както пиците и пастата.

В буквален превод думата „фритата“ означава „пържено“. Според традиционната рецепта ястието първо се готви на тиган, а после се прехвърля за няколко минути във фурната. Някои рецепти обаче позволяват приготвянето на фритата или само на тиган, или само на фурна. Направени на фурна могат да са както основно ястие, така и антипасто, което приготвено предварително може да се сервира на малки хапки.

Основната разлика между един омлет и една фритата е в това, че при фритатите зеленчуците са добавени в самата яйчена смес, и когато е на тиган се обръща и от двете страни, докато при омлетите зеленчуците се поставят накрая отгоре, и се готви само от едната страна, след което омлета се затваря. Друга разлика между омлета и фритата е, че фритатата е по-дебела и се поднася нарязана на триъгълни парчета.

В италианските ресторанти фритата рядко влиза в асортимента на ресторанта, тъй като хората са свикнали да си я приготвят у дома. Поднася се топла, веднага след като се извади от фурната, но и студена е доста вкусна. Фритатата може да се приготви още и с рикота и спанак, със сирене и домати, с тиква и пр.

Фритата на фурна

Необходими продукти:
4 яйца
½ ч.ч. мляко
8 парчета маринован артишок от буркан
1 голяма глава резене или лук
1 с.л брашно
Сол
4 с.л. пармиджано
Копър
Зехтин

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 200 градуса. Нарежете една голяма глава резене или лук на едро и я задушете за няколко минути в касерола. Когато омекне посолете и поръсете със семена от копър. Междувременно разбийте много добре яйцата, млякото и брашното.

Изсипете ги в намазнена малка тортена форма. Прибавете лука и разбъркайте внимателно. Отгоре добавете маринованите парчета артишок. Печете фритатата около 20 минути. Изчакайте да изстине малко, преди да я нережете и сервирате.

китайска кухня 3

За нови и интересни рецепти и новини, можете да посетите Facebook страницата ни.

Share this with friends