Чай

Чай

Не сте ли се питали откъде произлиза напитка чай? Чаят е тропическо растение.

То расте най-добре на топло, трябва му много слънчева светлина и не особено студени нощи. А изобилните дъждове са една прекрасна предпоставка за истински добра реколта. Той може да бъде отглеждан до над 2500 метра надморска височина, а самите чаени храсти биха могли да оцелеят до над 100 години. Тези насаждения заемат над 6 милиона акра земя.

Легендата за чая има своето начало от далечната 2750 г. преди н.е. Тогава император Шен Нунг, по случайност, си прави и изпива след това тази напитка. Той я намира за впечатляваща. Той продължил да я консумира с наслада, а с времето намерил и медицински причини за ползването на чая като отвара. Смята се, че точно този император е накарал китайците да култивират, използват, търгуват и наслаждават на това растение. В началото, листата бивали късани и сварявани веднага, а напитката била по-скоро горчива.

В тези ранни етапи на запознаване на масата от населението с чая, той бил ползван по-скоро като отвара и лекарство, отколкото като напитка, която носи удоволствие и наслада. Отнело е близо 3000 години за да може чаят да се превърне в тази популярна напитка, която е и днес.
По времето на династията Минг (1368 – 1644) към чаят започва да има интерес и извън Китай. По това време самите китайци изпитвали затруднения да запазят качествен чаят за дълги периоди, без той да се развали или силно понижи вкусовите си качества. Затова и китайските търговци започнали да пекат листата и всъщност така създали черния чай. Той бил предназначен главно за търговия, тъй като китайците продължавали да предпочитат зеления вариант.

Холандците са първите, които са имали привилегията да опитат тази напитка в Европа.

Това става някъде 1610 г. Те от своя страна го вкарват в Англия, няколко десетилетия по-късно. В тези години, кафето вече е навлязло и е било добре познато. Намирали са се редица магазини за кафе и именно чрез тях си пробива път чаят!
Чак през 19-ти век чаят заема мястото, което има във Великобритания, а именно на любима напитка.

Леката закуска

За нови и интересни рецепти и новини, можете да посетите Facebook страницата ни.

Share this with friends