Картофът

Картофът!

Този вкусен зеленчук!

С над 4000 сорта познати на света. Той е широко разпространен и много харесван и уважаван, заради хранителните и вкусовите си качества. Той се е превърнал в една от основните храни по света, а до преди 500 – 600 години, картофът дори не е бил познат в континента Европа.

За негова родина се смята местност в Андите, намираща се в границите на днешно Перу. Плато на почти 4000 метра надморска височина. Счита се, че отглеждането на картофи може да се проследи до преди 9000 г. Не след дълго картофът се превръща в основна храна на Перуианските индианци, а по-късно става познат и харесван на целия континент.

В Европа, картофите навлизат благодарение на испанците. През 1537 г. Хименес де Каседа попада на това растение в Колумбия, а 20 години по-късно то е внесено и представено в Испания, а след това и в Италия. Испанците вярват, че това са вид трюфели и ги представят на испанския крал вместо злато, което така и не са открили по време на пътешествието си.

В началото картофът е посрещнат с масово не одобрение дори страх.

А това води до бавното му разпространяване в Европа. Смятало се е, че употребата им води до проказа, сифилис, стерилитет и дори до бавна смърт, а земеделците от своя страна вярвали, че посаждането им ще унищожи почвите. Картофът се налага като една от основните земеделски култури чак 2-3 века след това. По-масово ползване започва след 1740 година в Прусия, а оттам и в Франция няколко десетилетия по-късно.

Има още една причина за по-бавното разпространение на картофите – традиционните за континентална Европа култури осигурявали добри реколти, благодарение на плодородните си почви. В спокойни и мирни години те успявали лесно да покриват хранителните си нужди. Не по този начин седят нещата в Англия и Ирландия. Причините били няколко. По-суровият климат, по-каменистите почви и постоянните военни конфликти. По тези причини картофите били бързо оценени високо от местните фермери.

Те се превърнали в основна храна за населението. Интересен факт е че в Северна Америка картофите са представени именно от европейците, а не от местното население на днешно Мексико. В България картофите навлизат чак 18 век.

5 повишаващи енергията храни

За нови и интересни рецепти и новини, можете да посетите Facebook страницата ни.

Share this with friends