Тарталети с пълнеж от круши

Тарталети с пълнеж от круши

Тарталетите, наричани още crostata са особено популярни в Романя и Тоскана, много хора я предпочитат за началото на деня си с чаша капучино или като снак преди обяда, или като следобедна закуска. Кростатите са много разнообразни в пълнежа си, класическите са тези с различни видове мармалади, но могат да се правят и с пресни плодове. Домашната кростата е несравнима с нищо, което се предлага зад витрина, особено, ако наблегнете на качествените продукти, а най-хубавото е, че основата и, т.нар. pasta frolla се прави много лесно. Артузи, още през 19-ти век е отделил специално място на кростатите и маслената им основа, а един от вариантите, които е предложил е рецептата, която ще откриете по-долу.

За тестото:
125гр. студено масло
250гр. брашно
50гр. захар
кората на 1 лимон
1 голямо яйце

За пълнежа:
3-4бр. круши
50гр. масло
3с.л. захар
ванилия

Кетъринг, София

За тестото – нарежете студеното масло на малки парченца и го добавете към брашното и захарта. Разбъркайте до момента, в който маслото напълно се смеси със сухите съставки. Разбийте яйцето много добре и добавете към него лимоновата кора. Прибавете яйцето и лимоновата кора към към останалите съставки и омесете меко и нелепкаво тесто. Пренесете го в набрашнена купа и покрийте с найлоново фолио. Оставете го в хладилника за поне половин часс, а най-добре от предния ден.

Тарталети с пълнеж от круши

Междувременно пригответе пълнежа. Обелете сладки и меки круши, нарежете ги на малки кубчета. В касерола стопете 50гр. масло, прибавете нарязаните круши, разбъркайте няколко пъти доката станат златисти. Прибавете захарта и ванилият. Изчакайте да се карамелизират за 2-3минути и изключете котлона.
След като са минали 30 минути, разточете ¾ от тестото и го нарежете на кръгове. Запълнете с тях гнездата на тавичка за мъфини. Останалата 1/3 част от тестото разточете и нарежете на ивици с ширина 1 см. Напълнете формичките с пълнежа, покрийте с решетка от ивици тесто и печете тарталетите на 180 градуса за около 20 минути.

Зелени салати

За нови и интересни рецепти и новини, можете да посетите Facebook страницата ни.

Share this with friends