История на джелатото

История на джелатото

Джелатото е изтънчен и вкусен десерт, който се корени в италианската кулинарна традиция. Неговата история е богата и започва през 16-ти век в Италия.

Ранни корени:

Преди да се превърне в популярен десерт, джелатото започва като ароматен агар-агар, екстракт от черупки на морски водорасли. Това средновековно вещество се използва като подсилване на аромата и структурата на храни. През 16-ти век, италианският алхимик и природен философ Ермес Бореки пръв пише за приготвянето на десерти с агар-агар.
Еволюция към модерното джелато:

През 17-ти век, с развитието на азотния лед от Гийом Амонтон, процесът на замразяване става по-лесен. Това позволява по-голяма маневреност при приготвянето на десертите.
След 18-ти век, джелатото започва да се развива в подобие на десерта, който познаваме днес. В този период се появяват първите рецепти, включващи мляко и захар.
Експанзия извън Италия:
През 19-ти век, благодарение на проспериращите аромати и вкусове, джелатото пресича границите на Италия и става известно в цяла Европа. Френските пекарни и сладкарски майстори започват да създават собствени вариации на джелатото, добавяйки нови вкусове и подправки.

История на джелатото

Съвременност:

Днес джелатото се наслаждава на голяма популярност в целия свят. То може да бъде намерено в различни вкусови варианти – от класическите ванилови и шоколадови до изискани комбинации с плодове, подправки и дори алкохол.
Домашно джелато:
Съставки:
500 мл прясно мляко
100 г захар
4 жълтъка
1 ч.л. ванилов екстракт

Начин на проготвяне:

1. В съд за топене смесете млякото, захарта, ваниловия екстракт. Загрейте сместа до кипене, след което намалете огъня и оставете на котлона за 10-15 минути.
2. В отделен съд разбийте жълтъците.
3. Постепенно добавете горещата смес от мляко към жълтъчната смес, продължавайки да разбивате.
4. Върнете сместа на котлона и нагрейте на слаб огън, постоянно разбърквайки, докато стане по-гъста и покрита с покривка.
5. Оставете сместа да се охлади, след което я замразете.

История на Сорбета

За нови и интересни рецепти и новини, можете да посетите Facebook страницата ни.

Share this with friends