Домат

Какво се сещате когато видите домат? Навярно за Италия, средиземноморската кухня или паста? А знаете ли, че доматът не произлиза нито от Италия, нито от Средиземноморието. Всъщност негова родина е континентът Южна Америка и по-точно западната му част. Те са ползвани от Ацтеките за храна.

Ацтеките ги наричали „Xitomatl“, откъдето днес идва думата „домат“.

Те дори правили сос, който е направен от домати и е бил подправен със сол и червен пипер. Отделно от хранителните му качества, някои племена, приписват и магически сили на този плод. Те са вярвали, че след като ги ядеш може да имаш видения.
Технически погледнато доматът е плод, защото пониква от семена, но според дело на върховния съд на САЩ, което се е провело през далечната 1893 г., той трябва да се счита за зеленчук. Първоначално доматите са били малки плодове с размерите на череша с жълт до оранжев цвят и са претърпели своето развитие и култивиране за да се стигне до познатите на нас домати.

През 1521 г., когато испанците пристигат в Новия свят, доматите се консумират широко в по-голямата част от Централна Америка и някои части на Южна Америка. Малко след това доматът е пренесен в Евпропа. Първо в Испания. Има спорове кой точно е направил това. Според един от източниците конкистадорът Ернан Кортес го прави след като през 1521 г. завладява Теночитлан /столицата на Ацтеките/. Според втората версия това прави Христофор Колумб още през 1493 г. Испанците бързо разбират качествата му и започват да го разпространяват и по света.

Първоначално в Карибите, а след това и в цяла Азия.

Първите писмени сведения за използването на домат в Италия са от 1692 г. в град Неапол. След този момент те се превръщат в един от основните продукти в италианската кухня. До преди това се е считало, че теса отровни и са били ползвани само за украса. В Северна Америка това е било така до 1820 г.

Доматът съдържа редица витамини и минерали: витамин Ц, калий. Витамин К, Фолат. Съдържа още Ликопен, Бета каротин, Нарингенин, Хлорогенова киселина. Според редица проучвания той понижава холестерола.

Тортила чипс

За нови и интересни рецепти и новини, можете да посетите Facebook страницата ни.

Share this with friends