Мароканската кухня

Мароканската кухня е една от най-богатите и разнообразни кухни в света. Тя е резултат от смесването на различни култури и влияния. Като берберска, арабска, андалуска, френска и юдейска. Мароканската кухня се отличава с използването на множество подправки и аромати. Като куркума, кориандър, кимион, шафран, паприка, канела и джинджифил. Мароканската кухня е също така известна със своите традиционни съдове за готвене. Като тагин (глинена тенджера с конусовидна капачка) и кускусиера (двойна тенджера за приготвяне на кускус)
Някои от най-популярните марокански ястия са:

Кускус:

това е националното ястие на Мароко, което се приготвя от малки зърна от пшеница, които се варят на пара в кускусиера. Кускусът се поднася с различни видове месо (агнешко, пилешко, говеждо или риба), зеленчуци (тиква, моркови, целина, лук) и соев сос (хариса), който е пикантен и ароматен.

Тажин:

това е общо име за различни видове ястия, които се готвят в тагин. Тагинът е глинена тенджера с конусовидна капачка, която запазва влагата и аромата на храната. В тагин може да се приготвят месо (агнешко, пилешко, говеждо или риба), зеленчуци (тиква, моркови, целина, лук), плодове (сливи, ябълки, лимони) и подправки (куркума, кориандър, кимион, шафран). Тажинът се сервира горещ в тагина или на чиния.

Харира:

това е гъста супа от червена леща, доматено пюре, лук, чесън, магданоз и подправки. Харирата е традиционно ястие за разговяне по време на Рамадан. Харирата се поднася с дати, фиги или други сладки плодове.

Бастия:

това е сложен сладко-солен сладкиш от кори за баница (филло), пилешко месо или риба (паламуд), миндилчета или бадеми, захар и подправки (канела и шафран). Бастията се пече във фурна и се поръсва с пудра захар и розова вода.

Минт чай:

това е националното питие на Мароко, което се приготвя от зелен чай (гюнпаудер), свежа мента и захар. Минт чаят се сервира горещ в стъклени чаши и се пие по всяко време на деня.
Мароканската кухня предлага още много други вкусни и ароматни ястия, като хумус (паста от нахут и тахан), шакшука (яйца с доматен сос), багрир (марокански палачинки с мед), залук (пюре от патладжан и домати) и още много други. Мароканската кухня е чудесен начин да се насладите на разнообразие от вкусове и култури, които ще ви пренесат в атмосферата на екзотичното Мароко.

Топла разядка Мелиджано козе сирене

За нови и интересни рецепти и новини, можете да посетите Facebook страницата ни.

Share this with friends