Съчетание храни с напитки

Съчетание храни с напитки

Връзката между храна и напитки отдавна се използва, за да се направи една вечеря малко по-приятна.

Обичайното мислене за съчетаване на храната е с вино, но това не означава, че не може едно ястие да си подхожда с коктейли или с бира. Правилната напитка може да подобри всяко ястие, от официална вечеря до импровизирано барбекю в задния двор.
Тънкост е успешното съчетаване на храна и напитки. Може да бъде доста сложно, особено при комбинация с коктейли, защото вкусовете са по-специфични. Изживяването обаче може да бъде много забавно, защото вкусовете са почти безкрайни и могат да доведат до фантастични резултати.

Ключът към доброто съчетаване на коктейли е вкусовете да се допълват и контрастират, без да се очаква точно съвпадение.

Искате напитка, която естествено пасва на храната, разширява основните й вкусове и поддържа сетивата ви ободрени, очаквайки следващата хапка или глътка. Има много по-голям избор с коктейли, отколкото с вино и бира; това отваря възможностите за комбинации, но също така може да се изпитат затруднения при разбирането откъде да се започне.
Класически съчетания за коктейли и храни
Най-лесният начин да подходите към точната комбинация е да се доверите на вкусовите си рецептори. Помислете за вкусовете, които естествено допълват ястието, без да го превъзхождат или да се конкурират с него.

Съчетание храни с напитки

Например, малините са фантастични с шоколад, което прави френското мартини чудесен избор за шоколадов мус. В коктейла има и малко ананас, което придава тръпчив контраст на сладкия десерт. Може да е изкушаващо да разбъркате в шейкър шоколадово мартини към въпросния мус, но би било твърде много шоколад на едно място. Ако всеки елемент има точно същия вкусов профил, това отнема от изживяването.
Точна комбинация
Няма правилни или грешни съчетания между напитки и храни, въпреки че ще изпробвате не малко слабо сполучливи комбинации по пътя си. Ключът е да експериментирате, да се учите от опита си и да се насладите на приключението. В крайна сметка и храната, и напитките трябва да са приятни за вашият вкус, така че сипете си едно питие и вижте какво ще се случи!

Рецепта от Fiore di Catering

За нови и интересни рецепти и новини, можете да посетите Facebook страницата ни.

Share this with friends

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *