Растително олио

Растително олио

Случвало ли ви се е да застанете пред щанда с растително олио и да сте объркани от всички налични видове.

Задавали ли сте си въпроса – от кой вид да взема? Кокосово, сусамово или орехово? Случвало ли ви се е да се питате каква е разликата? Е днес ще ви запознаем с голяма част от разновиднотите и ще посочим правилното им използване в кухнята.

Няма как да не започнем с класиката , а именно зехтина.

При зехтина селекцията на суровините преди производството е на първо място. Процесът бихме могли да сравним с този при виното. В зависимост от сорта на маслините, региона, климата и годината на реколтата, зехтинът може да има огромни разлики във вкуса.
Кулинарите предпочитат различните видове, които могат да бъдат повече или по-малко плодови, горчиви или с пикантни. Например в Италия обичат да овкусяват с прясно пресован зехтин.
Зехтинът може да бъде рафиниран или екстра върджин. Рафинираният е особено издръжлив при топлинна обработка и е подходящ за пържене. Той е преминал през процеси на пречистване и дестилация за да може да бъде намалена киселинността и да бъде премахнат неприятния мирис и вкус. Екстра върджин от своя страна не търпи високи температури и е подходящ за овкусяване на вече готови ястия. Този тип зехтин се получава от първото студено пресоване на суровината. Смята се за най-качествен и най-здравословен. Киселинността е под 1 процент.

Растително олио

Олио от ленено семе

Това е най-здравословното олио, което може да използвате. Изключително богато на Омега-3 мастни киселини. То е с лек вкус на ядки и е една идея по-горчиво на вкус. За жалост това олио е много чувствително и претенциозно за съхранение. То трябва да се съхранява далеч от слънчева светлина и в хладилник.

Рапично олио
На пръв поглед няма да бъдете особено очаровани. Това почти прозрачно и неутрално на вкус олио се използва все повече в последните години. Причина за това са неговите хранителни качества.То съдържа най-ниско ниво на наситени мастни киселини от всички растителни мазнини. То доказано намалява нивото на холестерол в кръвта и е богат източник на витамин Е.

Любимите видове песто

За нови и интересни рецепти и новини, можете да посетите Facebook страницата ни.

Share this with friends