Подправки – Кетъринг

Подправки – Кетъринг

Всеки има подправки в дома си. Имаме любими такива, с които подправяме почти всичко и такива към които не се обръщаме често. Въпреки това всички подправки играят важна роля при овкусяването, оцветяването и придаването на дълбочина и характер на ястията ни. Днес ще ви представим основните подправки / поне според нас/, които трябва да присъстват в една кухня. Ще ви покажем как да ги съхранявате и ползвате по най-добрия начин.

Ще започнем с подправката Бахар.

Той добавя нещо специално всеки път, когато го добавим на гювеча си или местните ни ястия. Той има вкус на комбинация от карамфил, имдийско орехче и канела, но в същото време е една идея по-пикантен и пиперлив. Бахарът произлиза от Карибите, а в Европа е пренесен от Христофор Колумб, който го първоначално го обърква с познатия му черен пипер. Бахарът представлява тропическо дърво, което достига до 10 метра височина. Неговите плодове се берат преди да са узрели и се оставят да изсъхнат. Той трябва да се съхранява на сухо, тъмно и не много топло място.

Подправки – Кетъринг

Дафинов лист

Дафиновите листа всъщност са сушените листа на Лавровото дърво. То произлиза от Средиземноморието и Мала Азия. Те са с мек и билков вкус. Чудесна подправка за бавно готвени ястия, гювечи и супи. Самите листа не са ядливи и трябва да се отстранят преди сервиране. Комбинира се добре с дивеч, риба, говеждо. Прилага се в умерени количества заради силния си аромат. Той се влага още в началото на готвенето, а за да му се засили още повече аромата бихте могли да втриете леко листата преди да ги ползвате.

Ким

Той е ароматна подправка, която е известна и като див анасон и диво резене. Произлиза от Евразия и Северна Африка. За него има данни още от 1500 година пр.н.е. в Египет. Той трябва да се съхранява на сухо и тъмно място в добре затворени контейнери, защото иначе ароматните му свойства се губят. Притежава горчив и остър анасонов аромат и леко затоплящ вкус. Често се съчетава с трудно смилаеми храни, свинско месо, патешко, цвекло. В същото време се ползва и за направата на соленки, пайове и хлебни изделия. Добре се съчетава с млечни продукти.

Ягодите преди ядене

За нови и интересни рецепти и новини, можете да посетите Facebook страницата ни.

Share this with friends