Мазнини

Мазнини

Да се научим да избираме правилните мазнини, за да добавим вкус и да подобрим здравето си.

Наред с протеините и въглехидратите, мазнините са важен компонент на една добра хранителна програма. Те съдържат повече от двойно калории на грам спрямо въглехидратите и протеините. Така че малкото количество мазнини допринася за голямо количество калории. Въпреки това, мазнините със сигурност могат да добавят вкус към храната. И имате нужда от малко здравословни мазнини в диетата си. За да поддържате добро здраве, здравословно тегло и нормални физиологични функции.

Някои здравословни масла, като маслиново и рапично масло, са страхотни източници на мононенаситени мазнини.

За които е доказано, че понижават нивата на холестерола, високото кръвно налягане и намаляват риска от диабет тип 2. Тези масла също са богати на витамин Е, антиоксидант. Който помага да поддържате кожата си красива и може да помогне за защита на зрението ви.
Маслото от рапица, както и маслата от орех и ленено семе, осигуряват омега-3 мастни киселини. Вид мазнина, за която е известно, че намалява болката при артрит, намалява триглицеридите и подобрява нивата на холестерола. Омега-3 също могат да помогнат за намаляване на честотата и тежестта на мигренозните главоболия. Да предпазят кожата от увреждане от слънцето и да забавят отслабването на паметта.

Наситените мазнини се намират в няколко растителни масла (палмовото масло и маслото от палмови ядки се намират основно в пакетираните храни).

Но те се намират в много продукти за мазане и подправки, включително масло, свинска мас, крема сирене, мазнина и сметана. или салатни дресинги на базата на сирене, както и кожата на домашни птици и някои разфасовки месо. Въпреки че в миналото се смяташе, че наситените мазнини допринасят за сърдечни заболявания, както и за възпаление, което може да влоши други състояния, скорошна информация направи този проблем по-малко ясен. Така че, въпреки че специалистите все още не са наясно дали наситените мазнини наистина са толкова лоши, колкото са били представяни преди, важно е да не се „вманиячавате“ и да продължавате да практикувате умереност, докато не бъдат направени повече изследвания.

Трансмазнините са най-лошият вид мазнини.<бh4>

Въпреки че месото и млечните продукти съдържат следи от естествено срещащи се трансмазнини, по-голямата част от трансмазнините в диетите са създадени от човека. Тези създадени от човека трансмазнини се произвеждат чрез добавяне на водород към растителни масла и се използват в някои печива и масла за фритюрници за удължаване на срока на годност. Трансмазнините повишават лошия (LDL) холестерол и понижават добрия (HDL) холестерол, така че увеличават риска от сърдечни заболявания дори повече от наситените мазнини.

Те също повишават риска от диабет тип 2 и увеличават възпалението, което може да влоши артритната болка. Маргаринът обикновено съдържа трансмазнини и следователно трябва да се избягва. Въпреки това, много марки мек маргарин вече са без трансмазнини. За да идентифицирате здравословни мазила, уверете се, че етикетът посочва 0 g трансмазнини и панелът със съставките не изброява никакви хидрогенирани масла.

Други продукти за мазане включват стерол и станол.

Стеролите и станолите са естествени вещества, открити в малки количества в клетъчните мембрани на определени растения. Стеролите и станолите имат структура, подобна на холестерола. Тези съединения се конкурират с холестерола за достъп до рецепторите в храносмилателния тракт. Като ефективно блокират усвояването на хранителния холестерол и в крайна сметка водят до по-ниски нива на холестерола в кръвта. Тъй като не можете да получите терапевтични дози само от храна, производителите са добавили концентрирани количества стероли и станоли. Към някои полезни за сърцето продукти за мазане, които имат вкус и се готвят точно като маргарин. Тези продукти трябва да се използват само от хора с проблеми с холестерола, които не трябва да консумират повече от препоръчителното количество: две до три супени лъжици на ден.

Италианските сирена 3

За нови и интересни рецепти и новини, можете да посетите Facebook страницата ни.

Share this with friends