Китайска кухня част 1

Китайска кухня част 1

Ако се провеждаше световно първенство по кулинария французите със сигурност щяха да се класират на второ място.

Несъмненият и неоспорим лидер в света е китайската кухня. Първата среща с нея се запомня за цял живот. Истинският ценител бива поразен от богатството на вкусови усещания, разнообразието на аромати. Хармонията на цветовете, изобретателността и търпението с което се изработени многото не повтарящи се ястия. Всяка следваща среща само засилва тези впечатления. Китайската кухня е с древна и хилядолетна история, която се е родила преди 3 000 години в епохата на династията Шанс – още с възникването на китайската цивилизация. 1500 години по-късно възниква кулинарията като самостоятелна дисциплина.

Тогава е написана може би най-старата и древна книга в света посветена на техниките за приготвяне на храна.

В кулинарията се отразява душевната нагласа на китайците и тяхното възприемане на света, както и религиозните им вярвания и философски възгледи. В нея ще откриете склонността към съзерцание, любуването на въплътненото в природата, съвършенство търсенето на хармония както и присъщото на китайското мислене органично съчетаване на противоположности. Дори на онези, които могат да се сторят на страничния наблюдател като несъвместими. Китайската кухня е природосъобразна и в нея много строго се спазват определени принципи на съчетаване на продуктите.

През различните сезони на трапезата на китаеца преобладават ту зеленчуковите, ту месните храни в зависимост от потребностите на човешкия организъм. Много от ястията на китайската кухня лекуват болести и дори могат да предотвратяват тяхното възникване. Китайската кухня с здравословна и диетична при това без да се гладува! Готвеното в Китай е общо народно занимание и се нарича изкуство, което привлича както обикновени хора, така и царедворци, поети и философи.

Китайска кухня част 1

В основата на конфуцианската кухня например са съветите и рецептите на големия философ, които са запазени и са следват и до днес. Кулинарията е занимание предимно ръчно и изискващо композиционно мислене изключително търпение. То се вписва идеално в традиционната схема на китайската култура, която от древността изобилства от открития, предполагащи на неистов труд и ювелирна работа.

Клечки за хранене

За нови и интересни рецепти и новини, можете да посетите Facebook страницата ни.

Share this with friends