Италианските сирена 3

Италианските сирена 3

В тази статия ще ви запознаем с последната разновидност на италианските сирена, а именно твърдите сирена.
Нека за почнем с едно от най-известните сирена сред италианците – Азиаго. То има дълга история и според различни източници се произвежда от повече от 1000 години. То се произвежд само в регионите – Виченца, Тренто, Падуа и Тревизо. Азиагото зрее в продължение на 15 месеца, а в зависимост от силата си бива твърдо или полутвърдо. В направата му се ползва пълномаслено краве мляко. То е с маслена и кремообразна текстура като има присъща свежест.

Пармезан

Това е може би най-известното италианско сирене в света. То е с хилядолетна история, а за първите, които са го произвели се считат монасите бенедектинци. До неговата направа не се стига случайно. Монасите дълго време са търсили рецепта за дълготрайно сирене. Именно неговата дълготрайност е била в сърцето на неговата популярност. За направата на един килограм сирене са необходими 16 литра мляко, а за да узрее са му нужни 36 месеца. Пармезанът има вкус и аромат, които не могат да бъдат сбъркани. Има сладък и лек плодов привкус. То отлично се съчетава с плодове и паста, защото едновременно е десертно и трапезно сирене.

Пекорино

Това е много силно ароматно сирене от овче мляко. Има зърнеста структура и бледожълт цвят. Притежава характерна тъмно кафява, почти черна обвивка. Произлиза от областта Сардиния. Бихме могли да го определим като солено, маслено и твърдо сирене. Познато на човечество от над 10 века. То зрее 8 месеца.

Италианските сирена 3

Грана Падано

Това сирене е със солен и пикантен вкус. Притежава леки орехови нотки. За направата на един килограм са необходими 17 литра мляко, а процесът на зреене трае до 18 месеца. На цвят е почти бяло, а структурата му е зърнеста.

Твърдите сирена

За нови и интересни рецепти и новини, можете да посетите Facebook страницата ни.

Share this with friends