История на Сорбета

История на Сорбета

Сорбетът е вълшебно ледено удоволствие, което произлиза от древна Персия, където първоначално бил известен като “шербет”. Една от първите рецепти за “шербет” била документирана в арабската книга за кулинария „Kitab al-Tabikh“ през 9-ти век.

Арабските влияния:

През Средновековието, арабската култура развива тази ледена наслада, като я обогатява с аромати и подправки. Шербетът, който бил популярен в Арабския свят, се състоял от смес от сок от плодове, вода, захар и подправки като розово водно цвете и канела.

Италианската трансформация:
В 16-ти век, арабските техники и рецепти за приготвяне на “шербет” се пренасят в Италия, където процесът на замразяване бил развит допълнително. Италианският пекар и шоколатиер Карлуаджо от Рома бил един от първите, който развил процес на замразяване, който наподобявал днешния метод за правене на сорбе.

Вкусови експерименти:

През следващите векове, сорбетът започва да придобива все по-разнообразни вкусове. От плодове като праскови, малини, лимони и киви, към нестандартни варианти като босилек, чай или дори пипер, кулинарите по света продължават да създават вълшебни комбинации.

История на Сорбета

Сорбетът в съвременността:

Днес, сорбетът остава популярен и се наслаждава в многобройни вариации по целия свят. Той е предпочитан както заради своята освежаваща и ароматна природа, така и заради това, че е безмлечна алтернатива на сладоледа, което го прави подходящ за хора с лактозна непоносимост или вегани.

Домашно сорбе:

Съставки:
500 г прясни или замразени плодове (например ягоди, праскови, малини)
100 г захар
60 мл вода
1 сок от лимон
Начин на проготвяне:
1. Ако използвате замразени плодове, оставете ги да се размразят за кратко.
2. В съд за топене смесете захарта и водата. Загрейте на средно висок огън, докато захарта се разтвори напълно. Оставете да заври и варете 2-3 минути. След това оставете сиропа да се охлади.
3. В блендер сложете плодовете и сокът от лимон. Блендирайте докато сместа стане на пюре.
4. Добавете сиропа към пюрето от плодове и разбъркайте добре.
5.Прехвърлете сместа в замразителен съд и замразете за около 4 часа, като я разбърквате на всеки 30 минути за да се предотврати образуването на кристали.

Кулинарната култура

За нови и интересни рецепти и новини, можете да посетите Facebook страницата ни.

Share this with friends