Хранителни алергии

Хранителни алергии

Приблизително колко хора познавате, които твърдят, че имат хранителни алергии? Докато някои от тях може да са легитимни, много твърдения за хранителни алергии може да са фалшиви аларми.

Това е според ново изследване, което установява, че 1 на 10 души са засегнати от хранителни алергии, докато почти два пъти по-голям брой погрешно смятат, че са алергични към храни.

Изследователите анкетираха повече от 40 000 възрастни, като установиха, че около 10 процента са алергични към една или повече храни.

Въпреки това, те също така откриха, че 19 процента от техните субекти съобщават, че са алергични към определени храни, въпреки че не изпитват физическите реакции, които обикновено придружават истинската хранителна алергия.

Въпреки че няма съмнение, че хранителните алергии са реални – и за някои, потенциално животозастрашаващи – хората. Които сами се диагностицират като хранителна алергия, без да се консултират с медицински специалист. Може да тълкуват погрешно симптомите си като алергична реакция, пишат авторите на изследването.

В тези случаи това, което хората изпитват, може да е признак на хранителна непоносимост или други състояния, свързани с храната, а не истински алергичен отговор.

Алергичните реакции са отговорът на имунната система на отключващ фактор, който се възприема като заплаха. Що се отнася до хранителните алергии, когато някои хора ядат определен вид храна – като ядки, миди. Пшеница или млечни продукти – това излъчва алармен сигнал към тяхната имунна система, провокирайки реакции, които могат да варират значително между отделните индивиди. Според Центровете за контрол на заболяванията и превенция (CDC).

Симптомите на хранителни алергии могат да включват копривна треска. Сърбеж и подуване на носа и гърлото, както и стомашна болка или гадене. В екстремни случаи хранителните алергии могат да доведат до анафилаксия – състояние на шок. Придружено от ниско кръвно налягане и свити дихателни пътища – което може да бъде фатално, ако не се лекува.

Мидите са най-разпространеният хранителен алерген, засягащ приблизително 7 милиона възрастни, според проучването.

Млечните алергии засягат близо 5 милиона души. Следвани плътно от алергиите към фъстъци, които засягат около 5 милиона души. Други широко разпространени алергени включват ядки, риба, яйца, пшеница, соя и сусам, съобщават учените.

Алергиите могат да бъдат наследствени или придобити, понякога неочаквано – ухапванията от определен вид кърлежи са свързани с появата на алергия към месо, а жена, която наскоро е получила белодробна трансплантация, също е придобила алергията към фъстъците на своя донор на органи.

Всъщност развитието на хранителни алергии в зряла възраст се случва по-често от очакваното, съобщават учените. Те научиха от проучванията, че около 48 процента от субектите, които са имали хранителни алергии, са изпитали поне една от тях като възрастен.
Ако човек подозира, че има хранителна алергия, изключително важно е да посети лекар за тестване и диагностика, преди да се опита да коригира проблема, като елиминира храни от диетата си.

Паста и сосове 2

За нови и интересни рецепти и новини, можете да посетите Facebook страницата ни.

Share this with friends