Бразилската кухня

Бразилската кухня: разнообразие от вкусове и традиции

Бразилската кухня е изключително разнообразна и отразява сместа на европейски, африкански, индиански и азиатски влияния в страната. Тя се различава значително от регион до регион, в зависимост от местните продукти, климата и историята. Бразилската кухня е известна със своята богатство на цветове, аромати и текстури, както и със своята любов към месото, бобовите храни, тропическите плодове и шоколада.

Някои от най-известните бразилски ястия са:

– Фейжоада – националното ястие на Бразилия, което се състои от черен боб, сварен с различни парчета свинско месо, домати, зеле и моркови. Традиционно се приготвя с бавно готвени органи, като нозете и ушите на свинето. Фейжоадата се сервира с пържено кейл, смесено със сланина, ориз, фарофа (печена касава брашно) и резен портокал.
– Мокека де Камарао – вкусен бавно готвен гувеч, обикновено съдържащ скариди или риба, кокосово масло и мляко с добавени зеленчуци, домати, лук и кориандър. Той се сервира горещ в глинен съд. Има няколко регионални вариации на това ястие. Всъщност, съседните щати Баянос и Капиксабас и двете твърдят, че са го изобретили и и двете сервират устата поливащи версии.
– Ватапа – гъст гувеч от Баия, направен от скариди, хляб, смляни фъстъци, кокосово мляко, палмово масло и смес от билки, който се пасира до гладка паста и обикновено се яде с ориз и акараже – вид пържола, направена от краве. Има различни вариации на ястието, скаридите могат да бъдат заменени с тон, пиле, треска или просто зеленчуци.
– Акараже – пикантна пържола, направена от краве (вид боб), пълнена с ватапа, салата, домати и пикантен сос. Тя е типична за африканската кухня и се продава от улични търговци в Баия.
– Пастел – тънка тестена торбичка, пълнена с месо, сирене, зеленчуци или плодове и пържена в дълбоко масло. Тя е популярна закуска или закуска и се сервира със сос от пипер.
– Емпадао – пай с плънка от пиле, маслини, грах, яйца и сирене, покрит с тесто и печен във фурна. Той се яде като основно ястие или закуска и може да има различни форми и размери.
– Болиньо де Бакаяу – кръгли пържени топчета, направени от треска, картофи, яйца, петрушка и чесън. Те са традиционно сервирани по време на Коледа или Великден, но могат да се намерят и през цялата година в ресторанти и барове.

Бразилската кухня не е само месо и боб

Но и много сладкиши и десерти, които са направени с тропически плодове, кокос, шоколад и кондензирано мляко. Някои от най-популярните бразилски десерти са:

– Бригадейро – шоколадова трюфела, направена от кондензирано мляко, какао и масло, украсена с шоколадови стружки. Тя е типична за детските рождени дни и се сервира в малки купички или като топка.
– Кейжинья де Коко – кокосов кейк, направен от кокосово мляко, яйца, захар и брашно, печен във фурна и поръсен с кокосови стружки. Той е мек, влажен и ароматен и се яде като закуска или десерт.
– Куиндим – сладък пудинг, направен от яйчен жълтък, захар и кокос, печен във водна баня и обръщан на чиния. Той има златист цвят и карамелен вкус и се смята за наследство от африканските роби.
– Ромеу и Жулиета – комбинация от сирене и сладко от гуава, което се яде като закуска или десерт. Името идва от известната пиеса на Шекспир, която символизира любовта между двама врагове.
– Пудим де Лейте – млечен пудинг, направен от кондензирано мляко, яйца и мляко, печен във фурна с карамелен сироп. Той е гладък, кремообразен и сладък и се сервира студен или на стайна температура. ¹

Бразилската кухня е кухня, която трябва да се опита, за да се оцени. Тя е кухня, която отразява културата, идентичността и гостоприемството на бразилския народ.

Вегетарианството

За нови и интересни рецепти и новини, можете да посетите Facebook страницата ни.

Share this with friends